Ny 3D-tryckt cementpasta blir starkare när den sprickar - precis som strukturer i naturen

- Oct 09, 2018-

Purdue University forskare har 3-D-tryckta cementpasta, en viktig ingrediens i betong och murbruk som används för att bygga olika delar av infrastrukturen, som blir hårdare under tryck som skelett av artropoder som hummer och skalbaggar. Tekniken kan så småningom bidra till mer elastiska strukturer under naturkatastrofer.

"Naturen måste ta itu med svagheter att överleva, så vi använder de" inbyggda "svagheterna av cementbaserade material för att öka sin seghet, säger Jan Olek, professor i Purdues Lyles School of Civil Engineering.

Tanken är att använda konstruktionen av ett arthropodskal för att kontrollera hur skador sprider sig mellan materialets tryckta lager, till exempel att försöka bryta igenom en hög med okokta nudlar istället för en enda.

"Den exoskeletons av leddjur har sprickbildning och härdningsmekanismer som vi kan reproducera i 3-D-tryckta cementpasta", säger Pablo Zavattieri, professor i civilingenjörsindustrin.

3-D-tryckta cementbaserade material, som cementpasta, murbruk och betong, ger ingenjörer större kontroll över design och prestanda, men tekniken har stått i vägen för att skala upp dem.

New 3D-printed cement paste gets stronger when it cracks -- just like structures in nature

Ett par:Idrifttagning använder 3-D-utskrift för att återställa tillverkningen av metalldelar Nästa:Skriv ut ditt minne 3D lanserar återvinningsutmaningen för 3D-skrivarfilament för gymnasieelever