Du kan riva Windows 10 på Raspberry Pi

- Feb 18, 2019-

Du kan förbättra din produktivitet eller förbättra din spelupplevelse med några tekniska projekt. Då kommer du att göra lite galen sprickbildning, bara för att bevisa att du kan. Att köra Windows 10 på Raspberry Pi tillhör den senare, åtminstone för nu.


Idén att köra världens mest populära skrivbordssystem på Raspberry Pi är väldigt tilltalande, särskilt eftersom Microsoft inte stöder att köra ett fullständigt Windows-operativsystem på den här 35-tums enkelsidiga datorn. Ja, du kan få en officiell version av Windows 10 IoT Pi, men det operativsystemet är bara namnet "Windows"; Det är bara för prototyper, inte en riktig skrivbordsapplikation.


Varför Windows 10 är så långsam på Raspberry Pi

Nu, låt oss vara rättvisa mot både Microsoft och Raspberry Pi. Windows 10 ska inte köras på denna plattform och med god anledning. Raspberry Pi 3B har bara 1 GB RAM och en 1,2-GHz, fyrkärnig Arm Cortex A-53 CPU, och den stöter på ett microSD-kort (i mitt fall den ovan nämnda 64GB SanDisk Ultra).

Den enda anledningen till att vi kan köra Windows 10 på Raspberry Pi är att Microsoft har en Windows-version för armprocessorn. Några mycket professionella programmörer har utvecklat programvara som kan ladda ner operativsystemet och "bränna" det till microSD. På kortet. Den version jag använder är Windows 10 Professional for Arm64-processorn, som inte har några optimeringar för Pi, nätverkskomponenter eller GPU.

För att Ethernet skulle kunna arbeta på Pi måste jag ladda ner en separat Ethernet-drivrutin och kopiera den till kärnpaketet och bränna det på microSD-kortet. Sedan, efter 20 till 30 minuters uppstart och omstart, når du till och med den ursprungliga Windows 10-installationsmenyn. Under installationen såg jag Microsofts "Just a moment" -text som visas minst sex gånger, mycket längre än en sekund. Slutligen fick jag äntligen ett system med en starttid på cirka fyra minuter och en mycket långsam hastighet för att ansluta till Wi-Fi.


Utsikt

Raspbian, det officiella operativsystemet för Raspberry Pi, fungerar väldigt bra på alla Raspberry Pi-datorer, även den enda kärnan Pi Zero w. Skönheten i Pi är att du kan använda den för att bygga ett brett utbud av IoT-projekt, t.ex. robotar, eller använda dem för speciella användningsfall, som barns lärande datorer eller retro-arkadlådor. Raspbian stöder användningen av Pi: s GPIO (Allmänna Input / Output Pin) för att styra enheter som ljus, motorer och sensorer.



Ett par:Bäst alternativ till Raspberry Pi mini-PC Nästa:Distribuera dina IoT-enheter till molnet med det nya Arduino IoT Cloud